Szczeniaki:
w wieku od 8-12 tygodni - średnio 4 posiłki dziennie
w wieku od 3-6 miesięcy - średnio 3 posiłki dziennie
w wieku od 6 miesięcy do roku - średnio 2 posiłki dziennie
Młode osobniki powinny być karmione karmą wysokiej jakości, najlepiej przeznaczoną specjalnie dla nich.
Psy powyżej roku:
zwyczajowo jeden posiłek dziennie, jednak w zależności od wielkości i kondycji zdrowotnej, czy skłonności do tycia należy rozważyć karmienie 2 razy dziennie (dzienną porcję podzielić na dwie).
Sucha karma dobrej jakości (nie z marketu) dostarcza zbilansowanej diety dorosłym psom i może być mieszana z wodą, czy karmą puszkową. Psy są zwierzętami MIĘSOŻERNYMI i podstawę ich menu powinno stanowić MIĘSO. Dla psów możemy też przygotowywać posiłki sami, ale ich podstawę (przynajmniej 50%) powinno stanowić białko zwierzęce – mięso, biały ser, ryby bez ości, 25% - węglowodany (ryż, makaron, płatki) a pozostałą część - warzywa gotowane lub drobno utarte. Do posiłków nie wolno dodawać soli ani innych przypraw. Zwierzę powinno mieć cały czas dostęp do świeżej, zimnej wody. Miski należy regularnie myć.
Psa nie wolno karmić:
- jedzeniem zepsutym, spleśniałym, sfermentowanym
- wędlinami, produktami przeterminowanymi, koncentratami w proszku
- resztkami mocno przyprawionych potraw
Należy także ograniczyć podawanie kości, szczególnie psom starym i z problemami trawiennymi.